Gyengénlátó változat
 Nyomtatványok
 Közérdekű
 Hatósági nyilvántartások
 Rendezvények
 Gasztronómia
 E-mail

Szavazás

TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00063 A Váci Mihály Gimnázium épületének energetikai korszerűsítése Nyomtatás

 

A Váci Mihály Gimnázium épületének energetikai korszerűsítése
TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00063


A Váci Mihály Gimnázium kezdeményezése alapján Tiszavasvári Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-15 számú felhívásra, melynek előkészítésére a Tiszatér Társulást bízta meg. A közösen készített nyertes pályázat célja a Váci Mihály Gimnázium épületének energetikai korszerűsítése.
Tervezett kivitelezési tevékenységek: a homlokzati nyílászárók cseréje, a homlokzat hőszigetelése és vakolása, a tetőszigetelés, a fűtés- és használati meleg víz ellátás korszerűsítése és a kazánok cseréje.
Megújuló energiaforrásként napkollektor kerül beépítésre a használati melegvíz biztosítására és megtörténik az épület projektarányos akadálymentesítése is (rámpa, parkoló, akadálymentes bejárat és a földszinten akadálymentes mosdó-WC kialakítása).

2017. augusztus 11-én a Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága 199 720 812 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte a benyújtott pályázatot, melynek alapján 2017. szeptemberében sor került a támogatási szerződés aláírására.

Ezt követően elkészültek a projekt engedélyes és kiviteli tervdokumentációi az érintett szakági tervekkel együtt. Helyszínrajz, felmérési és tervezett alaprajzok, felmérési és tervezett homlokzatok, műszaki leírások, szakági dokumentációk, valamint az árazatlan költségvetések. A tervezésben rehabilitációs környezettervező szakmérnök is részt vett.
A kivitelező cég kiválasztása érdekében közbeszerzési eljárás lefolytatására került sor. Az eljárás eredményeként Tiszavasvári Város Önkormányzata meghozta döntését és 2018. május 9-én szerződést kötött a nyertes Ajánlattevő Nyak-Ép Kft-vel. A munkaterület átadás-átvétel 2018. május 14.-én megtörtént, a kivitelezés megkezdődött és a tervezett ütemben haladt a nyári szünetben a tanítás akadályoztatása nélkül.
A homlokzati fa szerkezetű nyílászárók, az összes homlokzati bádogos szerkezet, az épületen lévő kopolitüveg és üvegtégla kibontásra került, valamint a főbejárati padlóburkolat az akadálymentes bejárat kialakítása miatt elbontásra került. A beépített új nyílászárók műanyag szerkezettel készültek. A nyílászáró csere után a kávák helyre lettek állítva és belső oldalon a falazat részben újra lett festve, illetve javítva.
A homlokzat hézagkitöltése, a vakolatok helyreállítása, hiányosságok pótlása után a homlokzati falra hőszigetelés került, a lapostető födémre szintén hőszigetelés készült, új csapadékvíz elleni szigeteléssel, páraszellőzőkkel (kivéve a tornaterem födém).
Új ereszcsatornázat, új lefolyócsatornázat, új falszegélyezés, új ablakpárkányok, új attika lezárás készült. Az épület homlokzati lezárására a falazat esetében nemesvakolat és mozaik lábazatvakolat, a szükséges helyeken a fafelület több rétegű lazúrozásával történt. Az előlépcső, valamint az akadálymentes rámpa új csúszásmentes burkolattal lett helyreállítva.
A fűtési energiát 2 darab állandó hőmérsékletű gázkazán biztosította eredetileg, melyeket le kellett szerelni. Az új kazánház az átalakítással érintett épületrészben került kialakításra. A szükséges energia ellátás biztosítására 2 db fali kondenzációs gázkazán lett beépítve. A kialakított fűtési hálózat melegvizes, szivattyús rendszerű fűtés, acéllemez lapradiátor hőleadókkal. A rendszerben létrejövő térfogatváltozás szabályozása érdekében egy darab 80 l-es zárt tágulási tartály került beépítésre.
A használati melegvíz előállítása a fejlesztést megelőzően több darab elektromos vízmelegítővel történt, felújítást követően közvetett fűtési hmv termelő-tárolóval biztosított, illetve kialakításra került egy cirkulációs csővezeték hálózat. A kazánházban került elhelyezésre az 500 l űrtartalmú, bivalens használati melegvíz termelő berendezés. A használati melegvíz előállítás energia ellátására beépítésre került 4 db 2,5-2,5 m2 felületű síkkollektor elem.

Az épületben projektarányos akadálymentesítés történt. Kialakításra került egy akadálymentesített WC, melyhez a vizes berendezési tárgyak hidegvíz, melegvíz, ill. szennyvíz elvezető rendszereit ki kellett alakítani.
Az épület akadálymentes bejáratához elkészült az akadálymentes parkoló és a rámpa.

A kivitelezés a terveknek megfelelően lezajlott és a műszaki átadás-átvételre 2018.08.17-én került sor. A Váci Mihály Gimnázium dolgozói és tanulói újra birtokukba vehették a felújított, korszerűsített épületet.
A projekt zárását megelőzően, 2018.10.18-án az épület állandó használói tájékoztatásban részesültek az alkalmazott megoldásokról, a beruházás környezeti hozadékairól.

A vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével a projekt elérte a kitűzött célját, a fejlesztés által hatékonyabb energiahasználattal és racionálisabb energiagazdálkodással működik az intézmény.
 

 

Advertisement