Gyengénlátó változat
 Nyomtatványok
 Közérdekű
 Hatósági nyilvántartások
 Rendezvények
 Gasztronómia
 E-mail

Szavazás

Hírek »
Tájékoztatás helyi iparűzési adóról Nyomtatás

 Tájékoztatjuk helyi iparűzési adóban érintett Adózóinkat, hogy - a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló - 140/2020.(IV.21.) Korm. rendelet alapján a 2020. április 22-én, vagy azt követően beérkezett (postai benyújtás esetén postára adott), már feldolgozott iparűzési adó bevallások esetében a lekönyvelt pozitív adókülönbözetek fizetési határideje 2020. június 02-ről 2020. szeptember 30-ra módosult. 

 
Az érintett adózóknak a kiküldött értesítésekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel, melyekre a hivatalos válaszon kívül magyarázattal is szolgálunk:
 
 
1. Kérdés: Miért túlfizetésként (mínusz előjellel) szerepel a májusi bevallással egyidőben befizetett összeg?
 
- Amennyiben a bevallás 2020. április 22-én vagy azt követően érkezett be, és pozitív különbözet van (fizetendő összeg), annak a fizetési határidő 2020. szeptember 30-a, az előleg fizetési határideje 2020. szeptember 15-e, illetve 2021. március 16-a. Amennyiben befizetés történt, akkor az túlfizetésként szerepel az Értesítőben.
 
2. Kérdés: Miért a 2020. június 2. a fizetési határidő?
 
- Amennyiben a bevallás 2020. április 21-ig beérkezett és pozitív különbözet van (fizetendő összeg), akkor a fizetési határidő 2020. június 2-a volt (mivel május 31. hétvége, míg június 1. ünnepnap volt) vagyis az előleg fizetési határideje változatlanul 2020. szeptember 15-e, illetve 2021. március 16-a.
 
3. Kérdés: Miért mutat az Értesítő helyi iparűzési adó egyenlege túlfizetést?
 
- Több esetben előfordul, hogy a bevallás nem érkezett be, de befizetés történt. Ebben az esetben kérjük, érdeklődjön könyvelőjénél vagy pótolja bevallását.
 
4. Kérdés: Miért nem látom az Értesítőben a helyi iparűzési adó egyenleget?
 
- Ebben az esetben nem érkezett bevallás, viszont a korábbi évek egyenlege rendezett és a 2020. márciusi előleg befizetésre került, ezért az egyenleg nulla.
 
 
További kérdésekkel, észrevételekkel továbbra is forduljanak bizalommal ügyfélfogadási időben adócsoportunkhoz.
 


 

Advertisement