Gyengénlátó változat
 Turisztika
 Rendezvények
 Pályázatok
 Nyomtatványok
 Közérdekű
 Hatósági nyilvántartások
 Gasztronómia
 E-mail
 Helyi Klímastratégia
 A Tiszavasvári Minimanó Óvoda családbarát infrastrukturális fejlesztése
 Zöld városközpont kialakítása Tiszavasváriban
 Iparterület kialakítása Tiszavasváriban
 Komplex felzárkóztató programok Tiszavasvári Külső-Szentmihály városrészén
 Tisztítsuk meg az Országot - I. ütem
 Találkozások tere kialakítása Tiszavasváriban
 Esély Otthon
 Külterületi útfelújítás és gépbeszerzés Tiszavasváriban
 A Váci Mihály Gimnázium épületének energetikai korszerűsítése
 Tiszavasvári város környezetvédelmi-infrastruktúra fejlesztése, lakóterület belvízmentesítése
 Tiszavasvári Önkormányzata Komplex Energetikai Fejlesztések Tiszavasváriban
 A Tiszavasvári Kabay-konyha korszerűsítése és agrárlogisztikai pont kialakítása
 NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÉPÜLETEIRE
 Funkcióbővítő Integrált Települési Fejlesztések Tiszavasváriban
 Tiszavasvári Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése
 Tiszavasvári Város belterületi vízrendezése
 Férőhelybővítés és komplex fejlesztés a tiszavasvári Fülemüle Természetvédő Óvodában a minőségi nevelés érdekében
 A Tiszavasvári Polgármesteri Hivatal épületének akadálymentesítése
 Iskolafejlesztés Tiszavasváriban
 Napelemes rendszer kialakítása a Tiszavasvári Polgármesteri Hivatalban

Szavazás

Hírek »
Hogyan tovább, Alkaloida? Nyomtatás

 

Az első kósza hírek az internetes közösségi portálon, a Facebookon láttak napvilágot arról, hogy a sok vihart megélt, nagy múltú Alkaloida Vegyészeti Gyár bezár. A hír valóságtartalmáról a gyár vezetői egyelőre nem kívántak nyilatkozni. A város polgármesterét, dr. Fülöp Eriket arról kérdeztük, valóban megtörténhet-e az, hogy a térség egyik legnagyobb munkaerőt foglalkoztató egységét a külföldi tulajdonos megszünteti?

- December 19-én, Harin Mehta cégvezető és dr. Simon József vezető jogtanácsos levélben értesített bennünket arról, hogy az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. tulajdonosa és igazgatóság döntése értelmében a társaság a teljes gyógyszer alapanyaggyártást, beleértve a morfint és származékait 2014. január 1-ével kezdődően megszünteti. Ettől függetlenül a gyógyszergyártás továbbra is folytatódni fog a gyárban, viszont a hatóanyaggyártás leállítása jelentős veszteséget okozhat a városnak.

- Nem voltak korábban árulkodó jelek arra, hogy ilyen veszély fenyegeti a városunkat?

- Teljesen váratlanul ért bennünket a hír, mert alig néhány nappal korábban ezzel merőben ellentétes információkat kaptunk a gyár vezetésétől. Az akkori tájékoztatás szerint semmilyen gazdasági probléma nem veszélyeztette az Alkaloida további működését.

- Mivel indokolták a megszüntetést a gyár vezetői?

- A levélben azt a magyarázatot kaptuk, hogy a döntés indoka nem más, mint a világpiacon kialakult versenyhelyzet, amely miatt a társaság által előállított termékek jövedelmezősége folyamatos veszteséget okozott ZRT. számára. A tulajdonos, valamint az igazgatóság és a cég vezetése számos intézkedést tett a veszteségek felszámolására, de a piacon kialakult értékesítési ár nem fedezte a termékek előállítási költségét, az csak jelentős veszteséggel került értékesítésre. Sajnos az Alkaloida privatizációja a ’90-es években elkezdődött, és a 2000-es évek elején a kisebbségi részvény tulajdonát is eladta a Magyar Állam, így 100%-ig külföldi tulajdonba került a cég. A tulajdonos pedig olyan döntést hoz a cégével kapcsolatban, amilyet akar, beleszólási joga ebbe nincs senkinek.

- Milyen lépéseket tett Ön személy szerint annak érdekében, hogy ne alakuljon ki munka-erőpiaci válsághelyzet a városban?

- A tájékoztatást követően azonnal felvettem a kapcsolatot a gyár vezetőségével, és kértem, részletesen tájékoztassanak arról, hogy az alapanyaggyártás megszüntetése várhatóan mikor következik be ténylegesen, a jelenleg készleten lévő gyógyszeralapanyagok teljes felhasználása mikorra valósul meg és az alapanyaggyártás megszüntetésének milyen kihatásai lesznek az Alkaloida ZRT. jövőjére nézve?

- Milyen válaszokat kapott a felvetett kérdéseire?

- Hivatalos információt lapzártáig nem kaptunk, ugyanis a részletek kidolgozása folyamatban van. Információink szerint az elkövetkezendő két hétben a gyár vezetésének lesz a feladata a jövőbeni irányvonal kidolgozása. Csak ezt követően lesz módunk arra, hogy a részleteket konkretizáljuk.

- Mi lesz, ha a legrosszabb verzió lép életbe, nevezetesen, ha végleg bezár az Alkaloida? Kell ettől egyáltalán tartanunk?

- A gyár vezetése a hatóanyaggyártást szüntette be január 1-ével, a gyógyszergyártás és a csomagolás továbbra is megmarad, tehát nem fenyeget jelenleg bennünket a gyár bezárása. Természetesen mi is minden lehetséges módon küzdünk az ellen, hogy ez bekövetkezzen. Minden követ megmozgatunk, ha kell, állami beavatkozást kérünk a katasztrófahelyzet elhárításához. A munka-erőpiaci helyzetkép már-már félelmet ébreszt mindenkiben, hiszen a közelmúltban építette le több száz dolgozóját a tiszaújvárosi JABIL, ahol nagyon sok tiszavasvári dolgozott. Arról is hallottunk, hogy a debreceni TEVÁ-ban is nagy gondok vannak, és elbocsátások várhatóak. Még egy ilyen nagy létszámot érintő munkaerőmozgást nem bír el a város, valóban foglalkoztatási katasztrófa alakulhat ki, ezért nem tétlenkedhetünk, megoldást kell találnunk záros határidőn belül, hiszen emberi sorsok, egész családok léte függ attól, hogyan kezeljük a kialakult helyzetet. Sokan látunk reményt, akár állami segítségnyújtásban, akár új befektető idecsábításában. Mindenesetre egy biztos: nagyon kell küzdenünk, mert a város léte egybeforrott a gyárral az elmúlt évszázadban.

S.É.
  

Advertisement